Önce şunu ifade edelim: “Bismillah her işin başıdır.” denmeyip de “her hayrın başıdır” denilmesinde ince bir mesaj vardır. Demek ki, hayır olmayan şeylere başlarken besmele çekilemez. Mesela, bir hırsız yaptığı soyguna besmele ile başlayamaz. O halde, insan öyle işler yapmalıdır ki onlara besmele ile başlayabilsin. Bunlar da ancak hayırlı işlerdir.
İnsanların faydalanacakları ilmî eserler yazmak da büyük bir hayır olduğundan bütün islam alimleri eserlerine besmele ile başlamışlardır. Bununla da yetinmeyip hamdele ve salveleyi de eklemişlerdir. Yani Allah’a hamd ve Onun sevgili peygamberine salatü selam ile eserlerine başlamışlardır. Üstad hazetleri de Muhakemat’ta, Mesnevi-i Nuriye’nin bazı bölümlerinin başlangıcında ulemanın bu adetini devam ettirmiştir.
Besmelenin sırlarına dair Lem’alar’da yazdığı çok yüksek bir dersi de, makam münasebetiyle, buraya almıştır. Bu bölümde besmelenin altı sırrı izah edilirken çok ince hakikatlere dikkat çekilmiş ve böylece besmeleyi okurken ondaki bu yüksek hakikatleri de nazara almamız bizlere ders verilmiştir.